APARIȚII EDITORIALE


Coordonator:Profesor univ. dr. Emerit  Sabina ȘTEFAN

Autorii lucrării:

Sabina ȘTEFAN, Nicu BARBU, Livius Eusebio BUZDUGAN, Irina Carolina OPREA, Octavian Paul BUGEAC, Adrian Bogdan ANTONESCU, Meda Daniela ANDREI, Aurelian Andrei RADU, Denisa URLEA, Monica Alexandrina HOSSU, Daniel CĂRBUNARU, Mihaela Neli BRÂNCUȘ.






Cartea intitulată „FIZICA FENOMENELOR ATMOSFERICE PERICULOASE PENTRU AVIAȚIE” reprezintă o monografie coordonată de Prof. Univ. Dr. Sabina ȘTEFAN, Profesor Emerit la Facultatea de Fizică a Universității din București. Aceasta cuprinde contribuțiile științifice ale experților în meteorologie și fizică, care dețin titlul științific de doctor în Fizică în cadrul Școlii doctorale de Fizică a Universității din București. Mulți dintre acești experți sunt membri ai Asociației Naționale a Meteorologilor Aeronautici. Cartea oferă informații inedite despre atmosferă și fenomenele atmosferice relevante pentru aviație, precum și detalii prețioase despre cele mai moderne echipamente, metode și instrumente de observare meteorologică. Asociația Națională a Meteorologilor Aeronautici adresează mulțumiri sponsorului, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA R.A.), care a înțeles importanța publicării acestei cărți, și nu în ultimul rând Editurii Universității din București.

Link editură: https://editura-unibuc.ro/fizica-fenomenelor-atmosferice-periculoase-pentru-aviatie/






Profesor univ. dr. Emerit  Sabina ȘTEFAN



                                                


Cărți în Limba Română (7): 3 (autor singur): Fizica atmosferei, vremea și clima Interacția atmosferă ocean, Fizica aerosolului atmosferic; 3 (prim author): Secretele aerosolului atmosferic în lumina laserilor, Dinamica Artmosferei-culegere de probleme și Fizica fenomenelor termice-culegere de probleme; 1 (al doilea autor): Fizica schimbărilor climatice; Coordonator Lucrări practice de Fizica Moleculară și căldură, 4 ediții (ed.UB- 400pg).






Mugur IONIȚĂ

   

    Ultimul meteorolog de Mugur Ioniță   
                       


„Cum este vremea? O întrebare pe cât de banală, pe atât de complicată. Ați crede probabil că este de ajuns un răspuns simplu: vremea este frumoasă sau călduroasă, sau ploioasă. Dar oare pentru a caracteriza un tablou, putem da un răspuns atât de simplu? Răspunsul este da, putem răspunde printr-un singur cuvânt, dar un artist va vedea o sumedenie de nuanțe, de tente, de tușe, de explozii de culori sau de umbre. Putem caracteriza o femeie printr-un singur cuvânt? Răspunsul și de această dată este afirmativ, însă niciodată nu vom cuprinde într-un singur cuvânt misterul, profunzimea, perfecțiunea sau toanele feminine. Desigur, sunt oameni, precum Vladimir Nabokov, care, rugat să-și descrie căsnicia cu Vera Slonim, a caracterizat-o sintetic, printr-un scurt raport meteorologic: „fără nori”.


Mariajul meu cu meteorologia a fost învăluit în nori, turbulențe, zile senine, furtuni, înghețuri, rătăciri prin ceață și o secetă cumplită, care nu se mai termina. Nimic însă, pe parcursul acestui slalom printre fenomene și prin viață, nu m-a împiedicat să țin privirea ridicată către cer căutând răspunsul la întrebarea care m-a frământat dintotdeauna: „cum este vremea?”